Feb 10
2008

Yahoo! Pipes v praksi in Bloger.si

19:57, published in category: projects, user Experience

Projekt bloger.si je preživel prvih 8 mesecev. Napočil je trenutek za prvo analizo, tako iz vsebinske kot tudi tehnološke strani.

Tematiko, ki jo pokriva bloger.si je ozka in malo zastopana v slovenski blogosferi. Problematično še posebej zato, ker je striktno tematskih blogov še manj. Trenutno bloger.si črpa prispevke iz 30 različnih slovenskih blogov, ki pretežno pišejo na tematiko spleta 2.0, spletnega oblikovanja, oglaševanja, SEO, uporabniških izkušnjah, itd. Med prijavami blogov, ki jih je prispelo že več kot 180, jih veliko ni opazilo, da gre za strogo tematski agregator, in prijavljajo osebne bloge brez kakršnekoli vsebinske povezave.

Zaradi izredno različne tematske doslednosti blogov, uporabljam več načinov agregiranja prispevkov:

  1. na podlagi ključnih besed v naslovu in vsebini prispevka;
  2. agregiranje vnaprej določenih kategorij – individualno za vsak blog;
  3. agregiranje vseh prispevkov (na blogih, ki so strogo tematski in jih ne zanaša vsakodnevno pisanje).

Yahoo! Pipes v praksi?

Yahoo! Pipes & Bloger.si RSS Agregator

Moram reči, da sem od začetka imel s pipami nemalo težav. V zakup je bilo potrebno vzeti, da je zadeva šele nekaj mesecev v javnosti in je tudi trenutno še vedno v fazi beta testiranja. Razvoj pip je bil v tem času občuten, čeprav še vedno ni mogoče reči, da je vse kot bi moralo biti. Največje težave so bile na začetku z različnimi formati timestamp-ov, kar je povzročalo probleme pri razvrščanju prispevkov glede na čas objave.

Trenutno imam težave še predvsem s performansi, sploh zato, ker se podatki črpajo iz veliko različnih RSS virov. Z zapletenimi in razvejanimi strukturami je potrebno biti zato še potrpežljiv.

Moram pa priznati, da je agregiranje avtomatizirano v takšni meri, da razen dodajanja blogov, nimam praktično nobenega dela. Le od časa do časa je potrebna ročna korekcija, če zaide kakšen prispevek, ki ne sodi na agregat.

Bloger.si še vnaprej ostaja preprost mini-agregat, namenjen ožji slovenski strokovni publiki, ki jo zanimajo stvari, ki se vrtijo okrog spleta.

Comments

Ležalnik pika Com, 11. February 2008, ob 08:37:

Koliko ima pa bloger.si kaj dnevnega obiska?

Morphix, 11. February 2008, ob 11:21:

Zelo niha. Od 30 do 230 dnevno, povprečno 70 unique visitov na dan.

Jan, 11. February 2008, ob 14:46:

meni je všeč :D kdaj pa še lahko daš kakšno statistiko po blogerjih ali pa kej :)

Morphix, 11. February 2008, ob 15:58:

Zdravo Jan! Manjka mi statistika klikov za posamezne blogerje… to bi bilo potrebno še narediti… bomo poskusili narediti v naslednjih dneh… hvala za predlog!

Ležalnik pika Com, 12. February 2008, ob 14:03:

Dobra ideja!

Morphix, 20. February 2008, ob 23:55:

Štetje klikov je narejeno. Poročam o statistikah čez nekaj časa.

Respond now!