May 31
2009

Bo Google Wave revolucioniral elektronsko pošto?

19:44, published in category: misc, user Experience

Pred dnevi je Google na razvojni konferenci I/O predstavil revolucionarni Google Wave, ki je hkrati izdelek, protokol in platforma. Wave je hibrid elektronske pošte, pogovornega klienta, kolaboracijskega orodja, urejevalnika dokumentov in še kaj.

Google Wave Logotype

Četudi je izdelek še v fazi razvoja, je novost, ki jo lahko pričakujemo že to leto, prav zastrahujoča. Google Wave je aplikacija, ki deluje v klasičnem HTML5 brskalniku. Uporabnikom omogoča medsebojno komunikacijo (kot pogovorni klienti), izmenjevanje besedil, slik, video vsebin in drugo. Še več: ne samo, da omogoča izmenjevanje omenjenih vsebin, ponuja napreden sistem za interaktivno urejanje v živo. In to je potrebno jemati resnično dobesedno. Komunikacija se prenaša od črke do črke, v resničnem času.

Google Wave Screenshots

Mogoče je moj naslov malce zadržan. Google Wave namreč ne napoveduje samo revolucije elektronske pošte, temveč celotnega elektronskega sporočanja in sodelovanja. Med spletnimi strokovnjaki je seveda že završalo.

Za podrobnejše spoznavanje Google Wave si oglejte predstavitveni posnetek iz konference, kako bo izdelek deloval v praksi pa se pustimo presenetiti.

Comments

M, 31. May 2009, ob 23:13:

hm, samo nekaj: za zdaj še ni “klasičnega HTML5 brskalnika”.

sicer pa bomo videli, kako se obnese.

Lampret, 1. June 2009, ob 12:34:

Mogoče veš, ali se bo dalo v Wave izpeljati tudi videokonference? Upam, da ga bomo kmalu lahko preizkusili.

Morphix, 1. June 2009, ob 20:56:

Videokonferenc v predstavitvi niso pokazali, vendar glede na to, da je Wave protokol za real-time izmenjavo podatkov, menim, da bo tudi to izvedljivo. Wave je open source in je bil predstavljen dokaj zgodaj, ravno z namenom, da developerji začnejo z izdelavo vseh mogočih client/server side extensionov.

Morphix, 1. June 2009, ob 21:06:

@M: “klasični” se je nanašalo na brskalnike, ki jih uporabljamo že danes. Vem, da je standardizacija html/css prikazovanja še vedno problematična. Razen za drag & dropanje slik iz lokalnih folderjev, za Wave ni potrebnih nobenih dodatnih namestitev. Pa še to nameravajo vključiti v prihodnje standarde.

Izdelava spletnih strani, 2. April 2013, ob 09:36:

Zanimivo!

Respond now!